חגי תשרי בפתח, ההכנות בעיצומן, וברגעים אלה אתם עומדים לקבל מהמעסיק שלכם את המעטפה עם תווי השי לחג. נכון, הם מוגבלים לרשתות מסוימות וכמעט שלא מאפשרים כפל הנחות, אבל הם יכולים בהחלט לשדרג את סל הקניות שלכם. זה לא משנה אם קיבלתם תלושי קנייה בשווי 300, 500, 800 שקלים או יותר, בכל המקרים חשוב שתדעו להשתמש בהם בחוכמה ולנצל אותם נכון.
אז איך עושים זאת? הנה כמה טיפים חשובים:
1. התייחסו אל תווי השי כאל כסף אמיתי: נכון שחלות על תווי השי הגבלות רבות, אבל אם תאבדו אותם, לא ניתן יהיה לשחזרם. זה יהיה כאילו איבדתם כסף מזומן. לכן, שמרו אותם במקום מסודר. התייחסו אליהם כאל חלק מהתקציב שלכם לקראת החגים או עונת החורף, שגם כך מרובים בהוצאות, ואל תקנו בהם דברים שלא הייתם קונים בכסף אמיתי. זו לא זכייה בפיס אלא חלק מההכנסות השוטפות שלכם.
2. אל תשמרו את תווי השי לזמן ארוך מדי: תווי קנייה המוגבלים בזמן יהיו תקפים לחמש שנים (לכל הפחות) מיום הנפקתם. זה נראה אולי הרבה זמן, אבל אם נגד מנפיק התו ניתן צו פשיטת רגל או צו פירוק (והיו מקרים בעבר), המחזיק בתווים לא יוכל להשתמש בהם יותר. בנוסף, אם תשמרו את תווי השי בצד לזמן ארוך מדי, אתם עלולים פשוט לשכוח מהם וחבל.
3. קראו היטב את תנאי הקנייה: תנאים אלה מופיעים על התלוש עצמו, או במקרה של כרטיס מגנטי, על הספח המצורף אליו עם פירוט הרשתות הרלוונטיות. שימו לב: אסור להוסיף תנאים לתו הקנייה שאינם מופיעים עליו או על התקנון המתלווה אליו. אם נתקלתם בעסק שעושה כך, או שמפר את תנאי השימוש בתווים, תוכלו להגיש על כך תלונה לרשות להגנת הצרכן.
4. אל תבזבזו הכול על מוצרי מזון: רוב תווי הקנייה משויכים לרשת מזון אחת. אם מדובר ברשת מזון יקרה יחסית, ואתם רגילים לקנות מזון ברשתות הזולות, המשיכו לקנות בהן במזומן או באשראי, ואת תווי החג תשמרו לחנויות אחרות שמכבדות את תווי הקנייה.
5. בידקו את הגבלת "אין כפל מבצעים": קראו היטב את האותיות הקטנות בכרטיס. אם תגיעו לרשתות מסוימות כדי לרכוש בגדים חדשים לחג ותרצו לשלם בתווי הקנייה, תיאלצו לוותר על מבצע המכירות ב-50% הנחה, שאולי מוצע בחנות באותו זמן. כאן צריך לעשות שיקול – אולי כדאי להחזיר את התווים לארנק, לשלם במזומן או באשראי, ולזכות בהנחה המשמעותית. שימו לב: יש רשתות (מעטות) שבהן כן ניתן לרכוש בגדים בהנחה גם באמצעות התווים, אפילו בחנויות האאוטלט של הרשת. לכן, שווה לבדוק הכול מראש. יש מקרים שבהם במסגרת רכישה אחת כדאי לשלם על חלק מהמוצרים בתווי קנייה ועל חלקם בצורת תשלום אחרת, כדי למקסם את ההנחות על הרכישה.
6. השוו בין תנאי התווים למה שמגיע לחברי מועדון: אם יש לכם חברות מועדון ברשת מסוימת, לא בטוח שכדאי שתרכשו שם עם התווים. רכישה באמצעות תווים מבטלת את הנחת המועדון שאתם מקבלים ולכן כדאי לעשות את החישוב מה יותר משתלם – לשלם במזומן ולקבל את ההנחה, או לשלם בתווים ולקבל עבורם את הערך הנקוב בהם, אבל לא ליהנות מההנחה. אולי כדאי במקום זאת לנצל את התלושים ברשת שבה אין לכם חברות מועדון.
7. בידקו את הגבלת הסכום ברכישת מוצרים יקרים: בקניית מוצרים יקרים כמו ריהוט או מכשירי חשמל, יש הגבלת סכום לקנייה אחת. לדוגמה, התווים יכובדו רק עד סכום של 500 שקל לקנייה. אז אם קיבלתם יותר מהסכום הזה, קחו בחשבון שלא תוכלו לממשו במלואו על מסך חדש, למשל, או על ספה מעוצבת.
8. חישבו אם אתם זקוקים לפתק החלפה: חלק מהרשתות נוהגות לציין על פתקי ההחלפה שהן נקנו בתווים, כך שאם המארח שלכם יגיע להחליף את המתנה, יחולו עליו אותן ההגבלות בדיוק החלות על בעלי התווים.
9. לא בטוח שתקבלו עודף במזומן: אם אתם רוכשים בתלוש ומגיע לכם עודף, בידקו כיצד הוא מגיע. יש רשתות שמחזירות מזומן ויש כאלה שמחזירות עודף בזיכוי לרכישה נוספת, מה שיגביל אתכם באפשרויות הרכישה העתידיות. אם קיבלתם כרטיס מגנטי זה בעייתי פחות, כי אז הרשת מחייבת מהכרטיס בדיוק את סכום הרכישה הרלוונטי, ובכרטיס עצמו נשאר העודף.