רעות שצמן (37), אם לחמישה מעופרים, עובדת כבר מספר שנים כמנהלת משרד בחברה לפיתוח אפליקציות לטלפונים ניידים. העבודה טובה והשעות נוחות, אבל הלהט הפנימי של שצמן נמצא במקום אחר: ציפורניים. במשך 12 שנה רקמה שצמן את החלום: לפתוח עסק עצמאי לבניית ציפורניים.
בינואר האחרון החליטה לאזור אומץ ולממש את החלום הישן שלה. היא רכשה את כל הציוד הנדרש, פתחה תיק "עוסק פטור" ברשויות המס והקימה את "רעותוש' – טכנאית ציפורניים", קליניקה פרטית שפתחה בביתה בה היא מקבלת לקוחות. כל זאת במקביל לעבודת היום שלה בחברת התוכנה, שם היא ממשיכה לקבל תלוש משכורת חודשי.
"זה מה שאני באמת אוהבת לעשות", היא מספרת. "עם הזמן, זה גם הפך מתחביב צדדי עם דמי כיס לאפיק הכנסה משמעותי, שמאפשר לי להעלות את רמת החיים שלי ושל משפחתי. הגעתי לכמות לקוחות שלא ציפיתי לה בשנה הראשונה".
המקרה של שצמן איננו נדיר או יוצא דופן. כמוה יש לא מעט ישראלים שהחליטו – לצד עבודתם הרגילה – לייצר הכנסה נוספת באמצעות הפיכת תחביב למקצוע. "אל תפחדו ולכו עם הלב שלכם", אומרת שצמן לכל מי ששוקל לעשות את הצעד, "זה יותר פשוט ממה שנדמה לכם".
אז איך עושים את זה? מהן התחנות שצריך לעבור בדרך? ועל מה חשוב להקפיד? הנה כמה עצות פרקטיות לכל מי שחולם להקים עסק צדדי ולא ממש יודע מאיפה מתחילים.
1. לכו עם התשוקה שלכם: כדי להפוך תחביב לעסק כלכלי דרושה קודם כל תשוקה אמיתית לתחביב עצמו, וגם לכל מה שמסביב לו. בלי זה, לא תצליחו להתמיד ולהצטיין.
2. הכינו תכנית עסקית מסודרת: לא מספיק לאהוב את התחביב ולהיות טובים בו, צריך גם להבין מה מטרות העסק, מהו המודל העסקי, מה מערך ההוצאות וההכנסות, לוחות זמנים וכדומה. האינטרנט מלא במדריכים שימושיים שמסבירים ממה מורכבת תכנית עסקית ואיך צריך לבנות אותה – פשוט תעשו גוגל. מומלץ גם להיעזר בחברים ומכרים שעברו תהליך דומה. אם רוצים עזרה מקצועית יותר, ניתן לפנות ל"מעוף", תכנית של משרד הכלכלה לקידום עסקים קטנים שמעניקה ייעוץ וליווי עסקי ושלל קורסים והדרכות במחירים מסובסדים.
3. הירשמו באופן מסודר בכל רשויות המס: כ"עוסקים פטורים" לא תצטרכו להתעסק עם מע"מ, אבל כן צריך להירשם במס הכנסה ובביטוח לאומי. מדובר בתהליך קצר יחסית ולא מסובך במיוחד שניתן לעשות לבד בקלות. רשות המסים בישראל מפרסמת באתר שלה מדריך לפתיחת עסק הכולל את כל השלבים הנדרשים ואם בכל זאת התהליך נראה מורכב מדי – פנו לרואה חשבון שתמורת לא הרבה כסף יטפל לכם בהליך וגם בהגשת דוח שנתי. הרו"ח יוכל גם לטפל בתיאומים בין תלושי השכר הקבועים לבין ההכנסות מהעסק החדש, מרגע שיהיו כאלה.
4. פתחו חשבון בנק נפרד לעסק: גם אם מדובר בעסק קטן, ההמלצה היא להפריד בין הוצאות העסק לבין הוצאות המשפחה הפרטיות על ידי פתיחת חשבון בנק נפרד לעסק. ההפרדה תאפשר לקבל שקיפות טובה יותר לגבי המצב הפיננסי של העסק החדש לאורך זמן.
5. היעזרו בייעוץ/אימון עסקי: תמחור, שיווק וניהול שוטף הם לא עניין של מה בכך. שצמן ממליצה בחום לקחת עזרה מקצועית כדי שהעסק יוכל להתרומם גבוה. "חשוב לקבל כלים מקצועיים, הכוונה אישית ואיתור של חזקות וחסמים שנחוצים להתקדמות העסק", היא אומרת. כמו כן, במידה והעסק החדש דורש ניסוח חוזים והסכמים, כדאי להיעזר בליווי משפטי של עורך דין מוסמך.
6. הפרישו לפנסיה: בשנה האחרונה נכנס לתוקפו חוק פנסיה חובה לעצמאים. אמנם בעל עסק חדש פטור מזה אם העסק שלו בן פחות מחצי שנה, אבל לאחר מכן הוא מחויב בהפרשות פנסיה כחוק, לפי מדרגות הכנסה. לכן, כדאי לוודא שכל חשבונות הפנסיה מנוהלים ומוכרים.
7. חיסכון, חיסכון, חיסכון: אפיקי הכנסה חדשים מחייבים את בעל העסק לחשוב גם על חיסכון הולם של הכסף הפנוי, בטווח הקצר והארוך. ישנו מגוון רחב של מכשירי השקעה שמאפשרים לחסוך – גם בסכומים קטנים מדי חודש. אחד מהם הוא קופת גמל להשקעה, שמאפשרת חיסכון של עד 70 אלף שקל לשנה לאדם ומאפשרת ליהנות מהטבות מס למי שימשוך את הכסף אחרי גיל 60.
רוצים לדעת עוד על פסגות גמל להשקעה? הקליקו כאן